Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε πολλές ομάδες σχολών και κυρίως στα τμήματα Θετικών Επιστημών που εντάσσονται στο 2ο Eπιστημονικό Πεδίο, όπως μαθηματικών, φυσικής, χημείας, βιολογίας κ.ά.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός εισακτέων αναμένεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρή μείωση αυτών σε τμήματα που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση από την πλευρά των υποψηφίων αλλά και σε τμήματα τα οποία παραδοσιακά οδηγούσαν σε θέσεις του Δημοσίου.

Πέρυσι ο συνολικός αριθμός των εισακτέων μειώθηκε σημαντικά αφού δόθηκαν στα ΑΕΙ 69.288 θέσεις έναντι 76.094 θέσεων το 2012.

Φυσικά, είναι ακόμη πολύ νωρίς έως ότου ανακοινωθεί ο τελικός αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και στις στρατιωτικές και τουριστικές σχολές, αλλά σίγουρα οι υποψήφιοι δεν μπορούν να ελπίζουν σε συνολική αύξηση του αριθμού των εισακτέων.

Σύμφωνα με το “Έθνος”, οι δέκα σχολές ΑΕΙ στις οποίες θα αυξηθούν οι εισακτέοι, είναι: το τμήμα Φυσικής (Ηράκλειο) 139 θέσεις, το τμήμα Χημείας (Θεσσαλονίκη) 135 θέσεις, το τμήμα Μαθηματικών (Πάτρα) 243 θέσεις, το τμήμα Βιολογίας (Αθήνα) 108 θέσεις, το τμήμα Μαθηματικών (Θεσσαλονίκη) 144 θέσεις, το τμήμα Γεωγραφίας (Μυτιλήνη) 153 θέσεις, το τμήμα Γεωλογίας (Πάτρα) 135 θέσεις, το τμήμα Χημείας (Ηράκλειο) 99 θέσεις, το τμήμα Φυσικής (Θεσσαλονίκη) 162 θέσεις και το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (Ηράκλειο).

Αντίθετα, τα δέκα τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ στα οποία θα μειωθούν οι εισακτέοι είναι: Παιδαγωγικό Δημ. Εκπαίδευσης (Ρέθυμνο) 153 θέσεις, Φιλοσοφίας (Πάτρα) 135 θέσεις, Παιδαγωγικό Δημ. Εκπαίδευσης (Βόλος) 117 θέσεις, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη) 139 θέσεις, Κοινωνικής Θεολογίας (Αθήνα) 157 θέσεις, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα) 67 θέσεις, Νομικής (Κομοτηνή) 360 θέσεις, Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Ιωάννινα) 225 θέσεις, Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (Θήβα) 103 θέσεις, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Χαλκίδα) 103 θέσεις.

Στο μεταξύ ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατάθεση της Αίτησης Δήλωσης συμμετοχής στις εξετάσεις από τους υποψηφίους.

Οι μαθητές πρέπει να προσέξουν να συμπληρώσουν σωστά το έντυπο διότι μετά την κατάθεση δεν μπορούν να γίνουν διορθώσεις.